„Implementarea inițiativelor legislative recente, aprobate de Parlamentul Republicii Moldova, amenință serios stabilitatea macroeconomică și financiară a Republicii Moldova, care este deja afectată sever de pandemia COVID-19”.
Declarația îi aparține lui Rodgers Chawani, Reprezentantul Permanent al FMI în Republica Moldova și a fost făcută vineri, 18 decembrie.
Rodgers Chawani menționat că, în contextul noului program susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF), sprijinul financiar din partea FMI se va acorda doar dacă va exista un angajament fără echivoc al Republicii Moldova de a asigura ireversibilitatea progresului atins până acum, precum și un sprijin politic larg pentru agenda ambițioasă privind guvernanța și reformele instituționale, convenită cu misiunea FMI pe parcursul acestui an.
Amintim că mai mulți experți, economiști și politicieni din opoziție au anticipat o reacție a FMI după votarea nocturnă a unui pachet de legi în parlamentul Republicii Moldova, care subminează grav stabilitatea financiară a statului și poate pune într-o dificultate și mai mare economia afectată și așa serios de criza pandemică.
În special este vorba despre abrogarea așa numitei Legi a miliardului, care asigura un mecanism de rambursare a banilor împrumutați de Banca Națională Guvernului pentru a acoperi gaura provocată de furtul miliardului de dolari din 2014.
Totodată, și alte legi și prevederi încalcă grav înțelegerile dintre Republica Moldova și FMI cum ar fi legea ce prevede micșorarea vârstei de pensionare. În condițiile unui proces amplu de îmbătrânire a populației.
Este de menționat că Guvernul Chicu a promovat până recent necesitatea încheierii unui nou program cu Fondul Monetar Internațional, însă a renunțat chiar înainte de adoptarea bugetului de către Parlament. Potrivit acestui nou program, Republica Moldova urma să primească în următorii trei ani un suport financiar de la FMI în valoare de 550 milioane de dolari. Pentru bugetul din acest an sunt preconizate circa patru miliarde de lei din suportul FMI, care ar trebui să fie direcționați pentru acoperirea deficitului bugetar. Din cauza răcirii relații lor cu FMI, ar putea să nu mai ajungă și alte sune de la Uniunea Europeană și Banca Mondială, care, de asemenea sunt prevăzuți pentru acoperirea unei părți a deficitului bugetar, care va fi în acest an de 14 miliarde de lei.