Anularea legii miliardului nu este o soluție pentru agricultori. Banii, promiși de socialiști nu sunt reali

0
962

Legea, prin care a fost anulată așa numita Lege a miliardului nu poate intra în vigoare și nu va oferi banii pentru compensațiile solicitate de agricultori. Fermierii, care protestează de la începutul săptămânii în centrul Chișinăului, au dat deputaților un răgaz de 24 de ore pentru a găsi mijloace reale pentru compensații. În caz contrar, protestul va lua forme mai dure, promit liderii protestatarilor.

Potrivit deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate, Vladimir Bolea, anularea Legii miliardului, așa cum presupune modificări a cheltuielilor bugetare, trebuie neapărat să aibă avizul Guvernului. Așa cum acest aviz nu există,  anularea nu este, pur și simplu, valabilă. Așa că cele 600 milioane de lei, promise de deputatul socialist Radu Mudreac în data de 16 decembrie, pur și simplu nu există.

Totuși, se pot găsi unele surse, care ar putea fi utilizate la prima etapă pentru compensarea pierderilor agricultorilor, care să poată cel puțin efectua lucrările de pregătire pentru semănat din luna februarie. Potrivit deputatului Partidului Democrat, Nicolae Ciubuc, din renunțarea de majorare a TVA pentru fermieri și reducerea TVA pentru importatorii de pesticide și alte in-puturi necesare practicării agriculturii, veniturile la buget vor crește cu peste 230 milioane de lei.

O altă sursă pentru compensațiile agricultorilor, ar putea fi găsită dacă se renunță la  impozitarea preferențială a țigărilor de foi, așa numitele Cigarillos. Dacă acest tip de țigări nu va beneficia de o impozitare preferențială, bugetul ar putea obține venituri suplimentare de peste 160 milioane de lei. Astfel, se pot găsi rapid aproape 400 de milioane de lei, care ar putea fi oferite sub formă de compensații fermierilor.

O soluție ar putea fi  și suma de 375 milioane de lei pe care deputații socialiști și cei afiliați partidului Șor au repartizat-o pe criterii politice primăriilor. Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari este rezervat însă în această privință, or în acest caz s-ar isca un conflict nedorit între fermieri și autoritățile locale.

Slusari a mai menționat că, chiar dacă anularea Legii miliardului trece și rămâne în vigoare, banii economisiți de pe urma anulării nu vor putea ajunge mai devreme de luna martie la fermieri. Și asta deoarece Parlamentul nu a repartizat în legea bugetului această sumă în scopul respectiv, limitându-se să promită că o va introduce mai târziu. Însă, așa cum Parlamentul pleacă în vacanță și se va reîntoarce abia la mijlocul lui februarie, decizia respectivă poate fi adoptată abia atunci.

Drept urmare Slusari, Bolea și Ciubuc au propus ca la ședința următoare a legislativului, unde urmează a fi pusă în discuție moțiunea de cenzură contra guvernului Chicu, ar putea fi făcute și modificări la lectura a treia a  Bugetului pentru ca cele circa 400 milioane să fie redistribuite către compensații.

Amintim că protestatarii solicită compensații de 3000 de lei la hectar pentru pierderile provocate de seceta din anul curent la porumb și floarea soarelui.

În total, pagubele estimate de către fermieri se ridică la peste 900 milioane de lei, potrivit liderilor fermierilor protestatari.