Gazoductul Ungheni-Chișinău va fi gata la 1 august

0
1277

Magistrala de gaze Ungheni-Chișinău va fi finalizată până la 1 august 2020. Despre aceasta a anunțat directorul general al Transgaz, Ion Sterian, în cadrul întrevederii de ieri cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean.

Potrivit unui comunicat al ministerului, părțile au discutat despre procesul de implementare a proiectului gazoductului Ungheni-Chișinău, lucrările ce urmează a fi efectuate pentru finalizarea investițiilor atât pe partea Republicii Moldova, cât și a României.

Potrivit lui Ion Sterian, de la începutul anului 2019 și până în prezent, au fost desfășurate lucrări pe toate cele șapte loturi aferente construcției, conducta liniară fiind deja construită în proporție de circa 90%. În proces de finalizare se află stațiile de reglare și măsurare. În perioada ce urmează vor fi modernizate două stații de comprimare și reglare în localitățile Siliștea și Onești, aflate pe partea română și instalate două stații de măsurare și reglare a presiunii gazelor la Ghidighici și Tohatin.

„Lansarea acestui proiect strategic este așteptată de Republica Moldova. Este important să reușim finalizarea construcției gazoductului în termenii propuși, în pofida tuturor provocărilor pe care le întâmpinăm pe parcurs. Vă asigur că vom veni cu tot suportul necesar pentru dezvoltarea unor noi proiecte în domeniul de distribuție a gazelor”, a spus Sergiu Railean.

Directorul Transgaz a dat asigurări că până la 1 august conducta Ungheni-Chișinău va fi dată în exploatare. ”

”La această etapă, prin gazoduct vor putea fi livrate 1,5 milioane m3 de gaze pe zi (circa 550 milioane m3 pe an), iar către 1 decembrie vom putea asigura transportarea a 2-3 milioane m3 de gaze pe zi. După instalarea stației de comprimare și reglare de la Gherăești, către 1 ianuarie 2021 vom putea transporta în Republica Moldova 4 milioane m3 de gaze pe zi”, a precizat Ion Sterian.

Economica precizează că anul trecut Republica Moldova a importat de la Gazprom 1,01 miliarde m3 de gaze. Prin urmare, ipotetic, dacă vom avea același consum ca și anul trecut, deja la 1 august am putea importa jumătate din necesarul de gaze din România iar de la 1 decembrie ar putea fi importată chiar toată cantitatea necesară.

De remarcat însă, că până în prezent Republica Moldova nu a îndeplinit cerințele Pachetului trei energetic al Uniunii Europene, care presupune separarea furnizorului de gaze de distribuitor. În prezent, ambele aceste operațiuni sunt îndeplinite de compania MoldovaGaz, controlată de gigantul rusesc de stat Gazprom, care și vinde toată cantitatea de gaze Republicii Moldova. Până când cerințele pachetului trei energetic nu vor fi îndeplinite, achiziționarea echitabilă a gazelor de la diverși furnizori, implicit de la Transgaz, este sub semnul întrebării.

De asemenea, partea română și-a arătat interesul de a contribui la dezvoltarea sistemului național de distribuție a gazelor, inclusiv prin construcția unei stații de comprimare a gazelor în Republica Moldova.

În acest an conducta va fi dată în exploatare, iar Republica Moldova  ar putea importa zilnic până la 1,5 milioane metri cubi de gaze prin intermediul ei. Capacitatea actuală a conductei asigură importul a 550 de milioane metri cubi de gaze anual, peste jumătate din necesarul Republicii Moldova, care a consumat anul trecut 1,01 miliarde metri cubi de gaze, procurate de la Gazprom.