Gazul curat de care lumea are nevoie

0
418
Primul autobuz total nepoluant, alimentat cu hidrogen, este testat acum și în Brașov. Sursa: stirileprotv.ro

Hidrogenul este cel mai ușor element de pe tabelul periodic, dar este realmente cunoscut ca fiind combustibilul curat care ar putea rezolva o mulțime de dureri de cap climatice.

Când este ars, hidrogenul produce doar vapori de apă. Aceasta ar fi o propunere atractivă pentru producătorii de oțel, producătorii de produse chimice, pentru aviație, pentru alte industrii care au nevoie de combustibili, dar nu și de amprenta de carbon, scrie bloomberg.com.

Se poate de produs hidrogen fără a genera emisii de carbon. Cu toate acestea, cea mai mare parte a hidrogenului utilizat de industriile de astăzi provine din conversia gazelor naturale într-un proces care eliberează foarte mult dioxid de carbon. Este vorba, mai exact, de circa 900 de milioane de tone metrice în fiecare an, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie. Iar acest volum echivalează cu emisiile anuale combinate ale Marii Britanii și Indoneziei.

Hidrogenul va trebui să fie obținut în mod diferit pentru ca acesta să devină o soluție climatică viabilă. O opțiune este utilizarea în continuare a combustibililor fosili în producție, apoi captarea și stocarea emisiilor. O alta este de a opri cu totul utilizarea cărbunelui și a gazului. În schimb, sursele regenerabile de energie ar putea alimenta mașinile care separă hidrogenul din apă.

În prezent, este mult mai scump să produci gazul doar cu energii regenerabile. Dar, pe măsură ce costul energiei verzi va scădea, iar cel al fabricării mașinilor va crește în următoarele decenii, hidrogenul regenerabil ar putea deveni un combustibil atractiv din punct de vedere financiar.