Rusia restricționează exportul de lemn către UE

0
435

Zilele trecute, UE a solicitat consultări cu Rusia în cadrul OMC privind restricțiile la export impuse de Rusia asupra produselor din lemn. Restricțiile constau în creșterea semnificativă a taxelor la export pentru anumite produse din lemn și într-o reducere drastică a numărului de puncte de trecere a frontierei prin care pot avea loc exporturile de produse din lemn, informează site-ul Comisiei Europene.

Industria de prelucrare a lemnului din UE se bazează pe exporturile din Rusia, de aceea restricțiile impuse sunt extrem de dăunătoare și creează o incertitudine semnificativă pe piața mondială a lemnului. Începând cu octombrie 2020, când autoritățile de la Moscova au anunțat aceste măsuri, UE a purtat mai multe discuții cu Rusia, dar fără succes. Măsurile au intrat în vigoare în ianuarie 2022.

UE contestă creșterea taxelor la export pentru anumite produse din lemn:

În cadrul OMC, Rusia s-a angajat să aplice taxe la export de maximum 13 % sau 15 % pentru anumite cantități de exporturi. Prin retragerea acestor contingente tarifare, Rusia aplică în prezent taxe la export la un nivel mult mai ridicat, de 80 %, și, prin urmare, nu își respectă angajamentele asumate în temeiul legislației OMC.

UE contestă reducerea numărului de puncte de trecere a frontierei pentru exporturile de produse din lemn din Rusia către UE:

Rusia a redus numărul de puncte de trecere a frontierei care gestionează exporturile de lemn către UE de la peste 30 la un singur punct (Luttya, în Finlanda). Prin interzicerea utilizării punctelor de trecere a frontierei existente care sunt capabile din punct de vedere tehnic să gestioneze astfel de exporturi, Rusia încalcă un principiu al OMC care interzice astfel de restricții.

Consultările solicitate de UE reprezintă prima etapă a procedurilor de soluționare a litigiilor în cadrul OMC. Dacă ele nu conduc la o soluție satisfăcătoare, UE poate solicita ca OMC să instituie un comitet care să ia o decizie cu privire la acest litigiu.