Guvernul alocă totuși 1,4 miliarde lei pentru reparația drumurilor

0
896

Programul de reparație a drumurilor publice naționale și locale, elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii, a fost aprobat miercuri de Guvern.

Pentru realizarea acestuia, Legea bugetului de stat prevede alocarea unei sume totale de circa 1,375 miliarde lei. 

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii,  pentru reparația drumurilor publice naționale vor fi alocați 250 milioane de lei, fiind prevăzută reparația capitală a 86,3 km de drumuri.

Pentru reparația și întreținere periodică a drumurilor publice naționale, locale, comunale și a străzilor au fost distribuite peste 1,1 miliarde lei. 

Activitățile planificate în cadrul acestui subprogram presupun îmbunătățirea a 906 km de drumuri din circa 900 localități, sectoarele fiind selectate conform propunerilor Autorităților Publice Locale de nivelul I.

Programul de reparație a drumurilor publice naționale, are la bază proiectele prioritare incluse în Strategia de transport și logistică pentru anii 2013-2020, drumuri din rețeaua prioritară care nu fac parte din rețele internaționale și pentru care anterior a fost dezvoltată documentația de proiect.

Pentru determinarea volumului alocațiilor au fost utilizați coeficienți în funcție de numărul populației primăriei/comunei. La selectarea sectoarelor de drum, prioritate vor avea sectoarele care asigură conexiunea cu instituțiile de menire social-culturală (școli, grădinițe, instituții medicale etc), conexiunea către agenți economici care oferă servicii populației, accesul de la rețeaua drumurilor publice către localități, numărul populației beneficiari ai drumului.