Încă o faptă penală a guvernului Filip: Blocuri de locuit în locul unui obiect strategic pentru economia moldovenească

0
3021

Președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe, Igor Munteanu a depus o Sesizare către Procuratura Anticorupție în care solicită pornirea urmăririi penale în privința funcționarilor și ex-funcționarilor implicați în schema de preluare a terenului pe care trebuia să fie construit Parcul de Inovare, Cercetare si Dezvoltare in Inginerie, o inițiativă a administrației Zonei Economice Bălți.

Asumată de Guvern în ultimele zile ale fostului Parlament

Solicitarea vine după ce ieri, 29 octombrie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea, asumată în februarie de către Guvernul Filip, care a făcut posibilă privarea ZEL Bălți de terenul din strada Sprâncenoaia 1 din Chișinău pe care urma a fi amplasat Parcul și oferirea lui dezvoltatorilor imobiliari pentru construcția blocurilor de locuit.
Procedura s-a petrecut chiar în ultimele zile de funcționare a Parlamentului precedent, prin legea nr. 17 din 15 februarie curent, Guvernul a exclus prin asumare de răspundere prevederea legii referitoare la Zona Economică Libere Bălți, potrivit căreia în componența zonei libere se includea un teren de 4,823 hectare, cu construcțiile aferente, amplasat pe str. Sprâncenoaia din orașul Chișinău.
La 9 septembrie, Igor Munteanu a sesizat Curtea Constituțională privind neconstituționalitatea deciziei din februarie a Guvernului Filip.

De ce Zonei Economice Libere Bălți i-a fost oferit un teren în Chișinău

Atribuirea unui teren din Chișinău Zonei Economice Libere din Bălți se explică prin faptul că, în ultimii 10 ani, aceasta a devenit un motor de creștere economică pentru Republica Moldova, o platformă de atragere a investițiilor străine și un generator de locuri de muncă, care a atras investiții de 200 milioane de dolari și a creat peste 11000 locuri de muncă.
Conform proiectului ZEL, agreat de Guvernul RM, se planifica crearea unui Parc de inginerie aplicată și cercetare, care urma să facă conexiunea între corporațiile transnaționale și IMM-urile din Republica Moldova.


Pentru crearea parcului a fost elaborat un studiu de fezabilitate, care a elucidat necesitatea companiilor autohtone de a absorbi tehnologie de ultimă generație, de a adapta aceste tehnologii la nevoile pieței și de a dezvolta, la rândul lor, tehnologii sau servicii care să le permită progresul operațional în lanțurile valorice internaționale. Parcul urma să însumeze, pentru început, 10 Institute Naționale de Cercetare și Dezvoltare (INCD): INCD în tehnologii industriale avansate și CNC; INCD în hidraulică și pneumatică; INCD în electronică optoelectronică; INCD în sudură și încercări de materiale; INCD în robotică; INCD în tehnologii de prototipare; INCD în mecatronică; INCD în metrologie și standardizare; INCD în proiectarea asistată de calculator, cu o investiție de peste 10 mil. euro, granturi nerambursabile care era deja asigurată. Circa 300 companii, IMM-uri locale, se arătase interesate de colaborare.

Acum un an Guvernul a salutat proiectul Parcului

Inițial autoritățile au agreat acest proiect. Acum un an Parlamentul a făcut modificări la legea privind ZEL Bălţi iar administrația acesteia primea încurajări din partea statului că proiectul este valoros și va fi susținut.
Totuși, la patru luni de la legea adoptată de Parlament, Guvernul decide să intervină printr-o asumare de responsabilitate guvernamentală, anulând articolul unu din legea modificată în toamnă, și preluând controlul asupra terenului respectiv.
”Acțiunea guvernului s-a făcut, astfel, contrar prevederilor legale, cu încălcarea procedurilor stabilite de legislație la asumarea răspunderii guvernamentale și, aparent, în interesul unor grupuri de profitori, susținuți de fostul guvern Filip”, menționează Igor Munteanu.
Mai mult, proiectul de Hotărâre din februarie a Guvernului a fost adoptat cu avize negative din partea Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei și Infrastructurii și Centrului Național Anticorupție, fiind prezentat de Vladimir Baldovici, Director General al Agenției Proprietății Publice și lobat intens de Iurie Cecan, Șeful Centrului de Implementare a Reformelor.

Curtea Constituțională : Guvernul nu poate fi concurentul Parlamentului în plan legiuitor

Curtea Constituțională a accentuat că acceptarea ideii potrivit căreia Guvernul își poate angaja răspunderea asupra unui proiect de lege în mod discreționar, oricând și în orice condiții ar echivala cu transformarea acestei autorități în autoritate publică legiuitoare, concurentă cu Parlamentul și că eludarea principiilor și criteriilor enunțate la angajarea răspunderii de către Guvern poate determina încălcarea normelor constituționale.
„Sunt mulțumit că decizia de astăzi a Curții Constituționale pune punct unei practici total improprii de folosire a conceptului de asumare a răspunderii pentru scopul banal de preluare și monetizare a unor resurse și proprietăți în interes de grup, în contradicție flagrantă cu scopurile afișate public și în detrimentul separației puterilor în stat”, a comentat decizia Igor Munteanu.
Acesta a adăugat că intervenția abruptă a guvernului prin asumarea răspunderii pentru preluarea unui teren de la ZEL la doar patru luni după ce acesta i-a fost atribuit, a adus pagube atât Zonei Economice Libere, cât și investitorilor străini, care așteaptă din partea Republicii Moldova reguli clare și stabilitatea juridică necesară activităților de afaceri.

Directorul ZEL Bălți salută decizia CC

Într-o postare pe Facebook, administratorul principal al ZEL Bălți marin Ciobanu salute decizia Curții Constituționale.


”Dl. Președinte Igor Munteanu a apărat la Curtea Constituțională cauza zonei economice libere Balți. În inima Chișinăului, urma să fie creat Parcul de Inovare, Cercetare și Dezvoltare în Inginerie, peste 10 centre de cercetare și dezvoltare, institute specializate, birouri de certificare, programe de dezvoltare economică! Donatorii erau gata să aloce granturi de peste 10 milioane de euro pentru deschiderea acestor centre.
Un an de zile ne-am luptat cu raiderii-bandiiții, dar mai bine zis criminalii, care au stopat sute de locuri de muncă cu salarii de peste 1000 euro.
Și asta pentru că ei urmăreau construcția unor blocuri de locuit”, menționează Ciobanu.