Metalferos, scoasă la mezat

0
1205

Pachetul de acțiuni al statului în societatea pe acțiuni Metalferos, care mulți ani a fost controlată prin interpuși de oligarhul Vladimir Plahotniuc și a alimentat financiar aranjamentele politice ale acestuia, va fi scoasă în perioada imediat următoare la mezat.

Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu pe pagina sa de Facebook, după ce Igor Dodon i-a cerut ca întreprinderea să fie privatizată. „Guvernul va scoate la privatizare în perioada imediat următoare întreprinderea ” Metalferos”. Cu un monopol în țară mai puțin. Cu o durere de cap mai puțină. Următorul monopol spre lichidare – cel de pe piața aeroportuară.”, a scris Chicu.

În replică, deputatul PAS Dumitru Dumitru Alaiba spune că declarația prim-ministrului este neprofesionista și  lipsită de cunoștințe elementare de economie. ”Un monopol nu este eliminat prin privatizare.”, spune Alaiba, deoarece cu schimbarea stăpânului, ea nu-și pierde situația de pe piață.

La rândul său, expertul economic Veaceslav Ioniță nu vede o problemă în privatizarea întreprinderii, dacă ea este făcută într-un mod transparent. 

“Demonopolizarea ar da bine la piață și încasări bugetare, dar trebuie sa fie transparenta. Sa vina un investitor de bună credință. “

Potrivit raportului financiar, în anul 2018 Metalferos s-a plasat pe locul cinci în topul celor mai profitabile întreprinderi de stat cu un profit de peste  46 de milioane de lei.

Compania se ocupă de achiziționarea, prelucrarea și vânzarea deșeurilor de metale. În prezent, statul deține o cotă de 78 la sută din întreprindere, celelalte acțiuni fiind deținute de privați.