Ministerul finanțelor precizează: tichetele de masă nu vor fi anulate, doar impozitate

0
1497

După ce mediul de afaceri  dar și experții economici au reacționat foarte critic față de intenția Ministerului Finanțelor de a renunța la facilități în cazul tichetelor de masă, Ministerul vine cu precizări aferente impactului și raționamentului cu privire la această chestiune.

Potrivit unui comunicat al ministerului, tichetele de masă nu vor fi anulate. Ajustările legislative propuse urmăresc schimbarea tratamentului fiscal aplicat tichetelor de masă, acestea fiind supuse impozitării în regim general, prin achitarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și impozitului pe venit.

”Tichetele de masă reprezintă salarii care nu contribuie la plăți medicale, sociale și pensii”, se spune în comunicat.

La moment, conform estimărilor, 30 de mii de persoane beneficiază de tichete de masă, fiind acordate de aproximativ 620 de angajatori. 

Ministerul estimează că prin simpla transformare a cardului salarial în tichet de masă, există riscuri extrem de mari ca în anul 2020, să fie înregistrat un fond de aproape un miliard de lei din care nu vor fi achitate contribuții și prime de asigurări sociale și medicale, fiind pusă  în pericol sustenabilitatea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat.

”Este important ca orice măsură, inclusiv și tichetele de masă, să fie introdusă în situația când parametrii bugetari permit aceasta. Or, introducerea acestei măsuri concomitent cu o reformă amplă de reducere a cotei contribuțiilor sociale a fost extrem de riscantă pentru sustenabilitatea bugetară. Pe fundalul reformei fiscale din 2018, s-au redus contribuțiile obligatorii de asigurare socială. Astfel, măsurile care afectează veniturile bugetare și în special Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat dăunează sustenabilitatea sistemului de asigurări sociale.”, precizează ministerul.

În acest sens, în figura de mai jos prezentăm situația transferurilor de la bugetul de stat pentru acoperirea deficitului Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat (sumele sunt prezentate în milioane de lei, deci în 2019, în bugetul aprobat, suma necesară transferului din bugetul de stat e 2.8 miliarde).

În figura de mai jos este prezentată situația transferurilor de la bugetul de stat pentru acoperirea deficitului Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat (sumele sunt prezentate în milioane de lei, deci în 2019, în bugetul aprobat, suma necesară transferului din bugetul de stat e 2.8 miliarde).

”În aceste circumstanțe bugetare, deloc simple, este importantă o reacție promptă și urgentă la politicile care afectează veniturile Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat.

Măsura dată este una responsabilă și are ca scop atât asigurarea viitorului cetățenilor, cât și sustenabilitatea și buna administrare a Bugetului de Asigurări Sociale, obiective prioritare pentru Ministerul Finanțelor.”, se spune în comunicat.

Precizarea Ministerului vine după ce mediul de afaceri dar și Sindicatele a reacționat extrem de critic la aceasta și alte prevederi ale politicii fiscale pentru anul viitor.

”Poziția unilaterală a Ministerului Finanțelor expusă la conferința de presă privind anularea facilităților la utilizarea tichetelor de masă o considerăm similară anulării Legii nr. 166 din 21.09.2017 cu privire la tichetele de masă. Interesul pentru utilizarea acestui mecanism de susținere a salariaților și asigurarea unui mod de viață sănătos are la bază anume acordarea facilităților la procurarea tichetelor de masă. Mai mult decât atât, nu putem vorbi de evaziuni fiscale, dar dimpotrivă despre oficializarea unor plăți care anterior erau plătite ca „salarii în plic”, se arată într-un comunicat de presă emis de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova.

Sindicatele se declară revoltate că o problemă atât de importantă pentru 50.000 de salariați nu a fost discutată cu reprezentanții salariaților, așa cum prevede cadrul legal național privind parteneriatul social.

CNSM solicită convocarea Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective și a comisiilor respective la nivel de ramură pentru a examina problema în cauză.