Ministrul economiei spune că PIB-ul poate fi dublat în următorii 3-4 ani. Care ar fi motorul de creștere

0
1452

În următorii trei-patru ani Produsul Intern Brut pe cap de locuitor ar putea fi dublat. Pentru aceasta trebuie dezvoltate sectoarele cu valoare adăugată înaltă cum ar fi Tehnologiile Informaționale, aplicând și o serie de reforme, inclusiv o reformă a învățământului.

Afirmația îi aparține ministrului economiei și infrastructurii Vadim Brânzan și a fost enunțată în cadrul unei conferințe dedicate celor 100 de zile ale noii guvernări, organizată de Clubul Presei Economice.

Ministrul a precizat că o parte din creștere o va asigura anihilarea schemelor prezente până acum în economie și scoaterea economiei din zona gri iar o parte ar putea veni din partea ramurilor cu valoare adăugată înaltă.

Cât de reală ar putea fi o astfel de prognoză?

”Sectorul tehnologiei informației chiar ar putea asigura o creștere puternică în următorii ani. Pentru a ceastă, însă, este necesară schimbarea mentalității funcționarilor moldoveni”, a menționat în cadrul evenimentului Veaceslav Cunev,  președintele Asociației Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor (ATIC).

El a adăugat că nu observă, însă, deocamdată această schimbare   de mentalitate.

”O astfel de schimbare de optică poate surveni doar dacă vor fi înțelese câteva lucruri. În primul rând trebuie înțelese strategiile IT ale principalelor țări din lume. Măcar cele ale Germaniei, Marii Britanii, SUA, Chinei și Rusiei. În al doilea rând trebuie să înțelegem că nu putem avea o strategie proprie și trebuie să ne încadrăm în una sau mai multe strategii externe, să decidem unde ne-am putea încadra și în calitate de ce. După asta, guvernanții ar trebui să meargă în acele țări și să vorbească cu autoritățile de acolo în limba strategiilor tehnologiilor lor. Și dacă aceste țări vor vedea că noi înțelegem ce este important pentru ele, credeți-mă, acei bani de care avem nevoie pentru creșterea ramurii IT moldovenești de la 5-6% din PIB la 30% din PIB vor putea fi ușor de găsit. Spre exemplu, capitalizarea Aple acum este de un trilion de dolari. Un miliard dintr-un trilion arată a fi o sumă infimă. Însă un miliard investit în Republica Moldova schimbă Produsul Intern Brut.”, a menționat Cunev.

Potrivit președintelui ATIC, strategia actuală de dezvoltare a sectorului TIC nu poate asigura o creștere susținută a ramurii, deoarece ea este orientată mai degrabă spre donatori, fiind aprobată deoarece a fost o precondiție pentru primirea finanțării din exterior.

”Autoritățile actuale doar declară că ar putea acționa în conformitate cu o nouă mentalitate, însă acțiuni deocamdată nu vedem”, a constatat Cunev.