Moldova Business Week: ce conține agenda din acest an a celui mai mare eveniment de business din Moldova

0
1229

Peste 1000 de antreprenori, investitori, importatori și finanțatori, sunt așteptați în perioada 13-16 noiembrie la Chișinău la Moldova Business Week – 2019, cel mai mare eveniment autohton de business, organizat de Agenția de Investiții în colaborare cu partenerii de dezvoltare și mediul asociativ al șaselea an la rând.

Autoritățile moldovene vor să convingă participanții că ambițiile lor economice au la bază o creștere economică durabilă, un sistem fiscal prietenos mediului de afaceri și o deschidere fără precedent spre stabilirea unor relații comerciale serioase și transparente cu parteneri din întreaga lume.

Evenimentul din acest an intenționează să aducă în prim planul discuțiilor politici, reforme, tendințe și povești de succes, conectând participanții la toate oportunitățile pe care le oferă mediul de afaceri din țara noastră.

În patru zile de lucru, peste 100 speakeri locali și 26 speakeri din alte 15 țări vor discuta despre oportunitățile și provocările sectoarelor strategice, dar și ale sectoarelor de nișă, cu potențial de a genera valoare adăugată înaltă.

Săptămâna Afacerilor din Moldova va debuta cu paneluri dedicate reformelor-cheie pentru îmbunătățirea climatului investițional, progreselor și provocărilor investitorilor străini, urmate de o sesiune de discuții individuale B2B, pe durata căreia reprezentanții mediului de afaceri din străinătate și cei locali vor interacționa direct, în vederea stabilirii de parteneriate reciproc avantajoase.

În cea de-a 2-a zi, alături de tradiționalele paneluri de discuții, dedicate industriei agroalimentare, turismului și sectorului TIC, „Moldova Business Week – 2019” va aduce în prim plan potențialul neexplorat al industriilor creative și al producției TV/cinematografice, precum și cel al industriei agroalimentare ecologice și al energiei regenerabile.

Va fi efectuată o prezentare generală a sectorului agricol prin prisma oportunităților investiționale din subsectoarele zootehnie, procesarea produselor alimentare, horticultură și industria  vitivinicolă; prezentarea sectorului agriculturii ecologice;  istorii de succes și prezentarea profilurilor investiționale.

O noutate a ediției din acest an este prezentarea generală a sectorului industriilor creative, potențialul cinematografic al Moldovei și impactul acestuia asupra dezvoltării economice dar și potențialul producției media.

Panelul privind energia regenerabilă se va axa pe politici energetice și climatice pentru 2020-2030 și experiența regională privind implementarea și funcționarea parcurilor eoliene.

Va fi prezentată strategia de extindere a destinațiilor turistice emergente, produse culturale și de aventură – potențialul neexplorat al Moldovei.

Un alt panel devenit tradițional se referă la tehnologia informației și a Comunicațiilor. În ediția a șasea, la acest capitol se va prezenta  Parcul Virtual IT – model de business recunoscut internațional; infrastructura digitală, start-up-uri;  conectarea educației cu mediul de business; avantajele cooperării regionale în domeniul IT, etc.

În acest an, MBW va găzdui sub umbrela sa trei evenimente majore:

Este vorba despre Moldova Automotive Days care va fi dedicată aspectelor legate de Mecatronică, clusterizare, cercetare și dezvoltare (R&D). Un alt eveniment este ProExport Forum, o platformă dedicată integral exportatorilor, mai exact furnizării de instrumente prin care aceștia pot cuceri noi piețe, promova mai eficient propriile produse, exporta mai calitativ.

De asemenea va avea loc și conferința „Moldova in Fashion”, care se va axa pe conceptele care descriu viitorul industriei fashion: sustenabilitate, etică, tehnologii 3D.

Moldova Business Week este cel mai important eveniment în domeniul afacerilor din țară, organizat la Chișinău începând cu anul 2014. În fiecare an forumul a reunit un număr important de autorități, agenți economici din toate sectoarele economiei, importatori, exportatori, finanțatori locali și de peste hotare, iar interacțiunea dintre participanți a culminat cu încheierea, pe parcursul anilor, a zeci de parteneriate care au contribuit la dezvoltarea economiei naționale.