Moldova va primi un împrumut de 25 milioane de euro pentru promovarea creditelor în valută națională

0
912

Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) a lansat la Chișinău în cadrul inițiativei „EU4Business” a Uniunii Europene, campania regională „The Power of Local Curency”, prin care va spori accesul antreprenorilor la finanțare în monedă națională.

Campania urmează să se desfășoare în 6 țări din Parteneriatul Estic – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Ucraina și Moldova. Ea va dura trei ani, timp în care EFSE va oferi suport financiar băncilor și organizațiilor de creditare nebancară, care în schimb își vor asuma angajamentul de a spori volumul creditelor acordate în monedă națională. în următoarele 6 luni Republica Moldova va primi un credit
de 25 de milioane de euro, echivalentul în monedă națională.

Beneficiari ai proiectului sunt întreprinderile mici și gospodăriile individuale cu venituri scăzute. În același timp, avantajele finanțării în monedă națională vor fi promovate prin instrumente de comunicare moderne și eficiente, destinate antreprenorilor, instituțiilor financiare, mass-media, autorităților centrale și locale.

Potrivit lui Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei, EFSE împărtășește obiectivele BNM de a promova o creștere sustenabilă, pe termen lung, de a extinde capacitățile sistemului financiar din Moldova de a servi întreprinderilor mici și foarte mici.
„Îmi face o deosebită plăcere să vă salut în acest edificiu de importanță istorica, care a fost gazda primei bănci din Moldova, fondată acum un secol”, a menționat vice-guvernatorul cu referire la faptul că evenimentul de lansare s-a produs în incinta Sălii cu Orgă, care a găzduit inițial una din primele bănci basarabene.
”Chiar dacă multe lucruri s-au schimbat de atunci, faptul că antreprenorii au nevoie de bani, iar băncile au nevoie de antreprenori a rămas neschimbat. Banca Națională a Moldovei are drept misiune de a susține și a dezvolta un mediu propice care să favorizeze această interconexiune. Iată de ce suntem mândri să colaborăm cu instituții ca EFSE și să le asigurăm afacerilor mici resursele și abilitățile necesare pentru a prospera și a crește, putem spune că ne construim drumul pe care vom merge înainte în următorii 100 de ani.”, a spus Munteanu.

Markus Aschendorf, președinte al Comitetului de Investiții, EFSE a menționat că lansarea proiectului la Chișinău nu este întâmplătoare.
”Prima investiție a EFSE în regiunea parteneriatului estic a fost în Moldova, în 2006. De atunci, am facilitat peste 200 de mii de împrumuturi întreprinderilor mici și foarte mici și gospodăriilor private, iar 23% dintre ele au fost acordate în monedă locală. Moldova a fost și prima țară din parteneriatul estic care a beneficiat de finanțare în monedă națională. Ne propunem să facem și mai mult. EFSE își extinde capacitățile de a consolida „coloana vertebrală” a economiei din regiune: antreprenorii.”, a menționat el.


Creditele în monedă națională protejează antreprenorii de riscurile cauzate de fluctuațiile cursului valutar, astfel aceștia pot dezvolta afaceri stabile, prospere și pot crea noi locuri de muncă. Întreprinderile mici stau la baza creșterii sectorului privat, iar accesul la finanțare în monedă națională contribuie la o economie națională puternică și sănătoasă.

În cadrul evenimentului de lansare, patru bănci partenere au primit de la EFSE credite în valoare totală de 46,5 milioane euro, pentru a oferi suport mediului de afaceri, prin împrumuturi în monedă națională. Este vorba despre „Araratbank” din Armenia și Belarusky Narodny Bank din Belarus, care au contractat câte 5 milioane de euro, „Basis Bank” din Georgia a luat alte 10 milioane de Euro iar altă bancă georgiană – „TBC Bank” a obținut un împrumut de 26,5 milioane de dolari.
În următoarele șase luni și Republica Moldova va primi un credit de 25 de milioane de euro, echivalentul în monedă națională.

De-a lungul anilor, EFSE a investit circa 843 milioane euro în țările din Parteneriatul Estic, dintre care 194 milioane Euro au fost acordate în monedă națională. În Republica Moldova, EFSE și-a început activitatea în 2006 și până în prezent a investit 105 milioane Euro, inclusiv 17% în monedă națională, finanțând opt instituții partenere (bănci, organizații de creditare nebancară și companii de leasing).

Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) este orientat spre dezvoltarea economiei și prosperității în țările din Europa de Sud-Est, cum ar fi: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Republica Belarus, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Macedonia, Georgia, Kosovo, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia și Ucraina. Fondul oferă instrumente financiare pe termen lung instituțiilor financiare locale, pentru creditarea întreprinderilor micro, mici și mijlocii (ÎMM), precum și a gospodăriilor individuale cu venituri scăzute.
Inițiat de KfW (Banca Germană de Dezvoltare), EFSE prezintă un parteneriat public-privat. Capitalul său este format în baza contribuțiilor comune ale donatorilor privați, ale guvernelor și ale instituțiilor financiare de dezvoltare europene.