Noua metodologie de calcul a BNS arată că în Republica Moldova lucrează doar 900 mii de oameni

0
1749

În trimestrul doi din anul curent, forța de muncă a Republicii Moldova, care include populația ocupată și șomerii, a constituit 943 mii persoane. Dintre acestea 901 mii persoane erau angajate iar 42 de mii  (4,5%) erau șomeri .Doar 43,4% din populația cu vârsta de peste 15 ani participa la piața muncii.

Spre comparație, pentru anul 2018 Biroul National de Statistică (BNS) raporta o populație economic activă de 1,29 milioane de persoane.

O nouă metodologie de estimare

Diferența atât de mare se explică prin faptul că Biroul National de Statistică a modificat metodologia de estimare a forței de muncă, raportând-o la standardele europene. Drept urmare, în ancheta forței de muncă (AFM), în baza căreia se fac estimările, au fost introduse mai multe modificări.

Potrivit acestora, începând cu 1 ianuarie, AFM se realizează conform unui nou plan de sondaj (un nou eșantion de gospodării casnice și o nouă schemă de rotație).

La baza estimării se utilizează numărul populației cu reședință obișnuită, recalculat în baza rezultatelor Recensământului populației și al locuințelor din 2014 și nu a numărului populației stabile, cum s-a utilizat până în anul 2018 inclusiv.

Reședință obișnuită este definită ca locul în care persoana a trăit preponderent în ultimele 12 luni indiferent de absențele temporare.

Această modificare are impact, în principal, asupra numărului populației în afara forței de muncă (populației economic inactive), din care nu mai fac parte persoanele care lipsesc din gospodărie mai mult de 12 luni.

Dat fiind faptul, că persoanele care lipsesc din țară mai mult de 12 luni nu sunt parte a populației rezidente, în baza AFM nu mai poate fi estimat „numărul persoanelor, declarate de către gospodării, ca fiind plecate peste hotare la lucru sau în căutare de lucru”.

În conformitate cu definiția nouă din acest standard, populația ocupată cuprinde doar persoanele care desfășoară activități de producere a bunurilor sau de prestare a serviciilor pentru plată sau profit. 

Ponderea peroanelor ocupate în agricultură s-a redus de la 36,1% la 21,9%

Totodată, în „ocupare” nu sunt incluse „persoanele ocupate în gospodăria auxiliară (de pe lângă casă) cu producerea produselor agricole pentru consumul propriu al gospodăriei”. Până în 2018 inclusiv acestea erau incluse în ocupare, dacă lucrau pe săptămână 20 de ore și mai mult. În baza metodologiei vechi, în 2018 în sectorul agricol activau 452 mii persoane sau 36,1% din totalul persoanelor ocupate. Potrivit noii metodologii, ponderea persoanelor ocupate în agricultură era în cel de-al doilea trimestru din anul curent de 21,9%.

Datorită faptului că estimările au fost făcute în baza datelor recensământului din 2014, populația de 15 ani și peste aflată în afara forței de muncă  a constituit 1,232 milioane de persoane față de 1,69 milioane la finele lui 2018.

Doar 51,6% din populația în vârstă de muncă lucrează în economia moldovenească

Peste 45% din persoanele inactive sunt pensionarii. Aceștia sunt urmați de grupul elevilor și studenților și grupul persoanelor care îngrijesc de familie (persoanele casnice), ambele categorii constituind în jur de 13% fiecare în totalul populației în afara forței de muncă.

De remarcat că 34 la sută dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani participă pe piața muncii.

Populația în vârstă de muncă conform legislației naționale  adică cu vârste cuprinse între 16 și 58 de ani pentru femei și 16 și 62 de ani și opt luni pentru bărbați) a fost  de 54,1% în trimestrul doi.

Din distribuția persoanelor ocupate după activitățile economice rezultă că, fiecare a cincea persoană lucra în sectorul agricol (21,9%) .

Persoanele ocupate în industrie au constituit 14,5%, în construcții 7,1%. În sectorul servicii activau 56,5% din totalul persoanelor ocupate.

43% din angajații în agricultură lucrează fără contract

Munca nedeclarată în rândul salariaților a constituit 8,3%. Cele mai mari ponderi ale salariaților care lucrează doar în baza unor înțelegeri verbale sunt estimate în agricultură – circa 43%, comerț (15,2%), construcții (15,1%) și industrie (11,7%).

Potrivit BNS, la finele trimestrului doi, în sectorul informal lucrau 17,4% din totalul persoanelor ocupate în economie.