Încă o pârghie de influență economică a Federației Ruse asupra Moldovei se erodează

0
1520

Deși Rusia rămâne cea mai importantă sursă a transferurilor de mijloace bănești către persoanele fizice în Republica Moldova,  volumul banilor, veniți în cea mai mare parte de la moldovenii aflați la muncă în această țară scade puternic.

De la 67,8% la 21,24%

Dacă în august, 2014, volumul transferurilor din Federația Rusă a fost de 122,73 de milioane de dolari ceea ce reprezenta 67,8% din total, în următorii ani atât volumul transferurilor cât și ponderea Rusiei ca sursă a transferurilor a scăzut puternic.

În luna august a anului curent din Rusia în Republica Moldova au intrat transferuri de 21,25 milioane de dolari dau 21,24% din total, pondere în scădere cu 6,3 puncte procentuale față de aceeași lună din anul trecut. În aceste ritmuri, în scurt timp cea mai mare sursă de remiteri ar putea devein Israelul, de unde în august au ajuns în Republica Moldova 18,4% din volumul total al transferurilor și care crește ca pondere în volumul total de transferuri în ultimele luni.

Alte surse de remiteri în Republica Moldova sunt Italia cu 12,1 la sută, Germania – 8,2 la sută,  SUA – 8 la sută, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord – 6,6 la sută și Franța – 5 la sută.

Peste 46,3 la sută din transferuri vin din Uniunea Europeană, circa  22,5 din CSI iar din restul lumii – peste 31 la sută.

Cum semnarea Acordului de Asociere cu UE a schimbat starea lucrurilor

De remarcat că la începutul acestui deceniu, Rusia avea mai multe pârghii de influență de ordin economic asupra Republicii Moldova. În 2010 ea absorbea circa un sfert din toate exporturile moldovenești și era sursa a circa jumătate din volumul transferurilor către persoanele fizice în Moldova, unul din principalele motoare ale economiei moldovenești în ultimele două decenii. Însă după ce Republica Moldova a promulgat în 2013 Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană iar în iunie, 2014 l-a și semnat, Federația Rusă a efectuat mai multe presiuni de ordin economic. A fost instituit un embargo asupra importului unui șir de produse alimentare și băuturi în Federația Rusă și a fost adoptată o legislație, care îngrădea într-o oarecare măsura migrația de muncă. Drept urmare, moldovenii au început să se reorienteze tot mai mult spre țările Occidentale ca destinație a exporturilor dar și ca piețe ale muncii. Astfel, în august curent Republica Moldova livra pe piața rusească doar opt la sută din exporturi iar transferurile din această țară au scăzut la 21%.

Remiterile totale scad al doilea an la rând

În ritmuri mai lente, însă transferurile de la migranții de muncă moldoveni scad în general al doilea an la rând. În luna august, în favoarea persoanelor fizice, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate mijloace bănești din străinătate în valoare netă de 99,38 milioane de dolari, în scădere cu 2,6 la sută față de  august 2018.

Informația a fost publicată de Banca Națională, care însă a precizat că la această scădere au contribuit mai mult fluctuațiile cursului de schimb al valutelor față de dolar, din cauza cărora volumul transferurilor s-a redus cu două puncte procentuale. Eliminând efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent, constatăm că diminuarea a fost de doar 0,6 puncte procentuale.

Totuși este o scădere, al doilea an consecutiv după ce anul trecut în august am avut o reducere de la 106 milioane la 102 milioane de dolari.

Pentru toate cele opt luni din an scăderea este și mai mare. Pe parcursul perioadei ianuarie – august 2019, volumul transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice a constituit 802,88 milioane dolari, cu 6,5 la sută mai puțin decât în aceeași perioadă a anului precedent.

Reducerea se înscrie astfel în prognozele, anticipate de experți, potrivit cărora remitențele urmează să scadă în viitorul apropiat.