Paradoxuri moldovenești: produsele alimentare autohtone se scumpesc, cele de import se ieftinesc

0
1203

Datele Biroului Național de Statistică privind evoluția prețurilor de consum scot în evidență competitivitatea extrem de scăzută a agriculturii moldovenești.

Potrivit datelor BNS, în luna octombrie, cele mai mari scumpiri a produselor alimentare s-au produs în cazul celor tradițional cultivate și în Republica Moldova. Față de luna septembrie, cartofii au devenit mai scumpi cu 17,3% iar legumele  proaspete – cu 10,1%. În special s-au remarcat în acest sens prețurile la vinete, care s-au majorat cu 42,3%, roșiile care s-au scumpit cu 28,5% și castraveții care au costat cu 18,9% mai mult față de acum o lună. Și dacă ultimele s-au scumpit din cauza încheierii sezonului în care fermierii moldoveni mai scot la vânzare recoltă proprie, atunci scumpirea cartofilor reprezintă un semnal alarmant or în octombrie, odată cu noua recoltă, de regulă aceștia se ieftineau.

Pe de altă parte, s-au ieftinit prețurile la unele produse agroalimentare, care nu se cultivă în Republica Moldova.

Citricele s-au ieftinit cu   8,3% iar  fructe exotice – cu 7,6%. Din legumele, care se cultivă și în țara noastră doar varză proaspătă a înregistrat o ieftinire moderată, cu 3,7%.

Biroul Național de Statistică informează căîn luna octombrie 2019 inflația anuală (pentru ultimele 12 luni, din noiembrie 2018 până în octombrie 2019) a constituit 6,8%, inclusiv la: produse alimentare – 10,7%, mărfuri nealimentare – 4,7%, servicii prestate populației – 3,6%.