Rețelele electrice din Ucraina și Republica Moldova au fost sincronizate cu Rețeaua Europeană Continentală

    0
    386

    Astăzi, rețelele electrice din Ucraina și Moldova au fost sincronizate cu succes cu Rețeaua Europeană Continentală. Acest lucru va ajuta Ucraina să-și mențină sistemul electric stabil, casele calde și luminile aprinse în aceste vremuri întunecate. Este, de asemenea, o piatră de hotar istorică pentru relația UE-Ucraina – în acest domeniu, Ucraina este acum parte a Europei, anunță astăzi Comisarul UE pentru energie Kadri Simson într-o Declarație publicată pe site-ul Comisiei Europene.

    “Acest proiect a dat dovadă de o cooperare și o determinare extraordinară din partea tuturor celor implicați. Vreau să mulțumesc Rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport pentru energie electrică (ENTSO E) pentru că a depus un an de muncă în două săptămâni pentru ca acest lucru să se întâmple. Vreau să mulțumesc Președinției franceze a Consiliului și statelor membre pentru sprijinul acordat acestui proiect care nu este lipsit de riscuri. Și vreau să mulțumesc partenerilor noștri ucraineni – ministrului Galușcenko și Ukrenergo, în special – pentru eforturile lor eroice de a menține sistemele energetice ucrainene în funcțiune în mijlocul unui război teribil.

    UE va continua să sprijine Ucraina în sectorul energetic, asigurând fluxurile inverse de gaze către țară și livrarea de aprovizionare cu energie care este extrem de necesară. De asemenea, așteptăm cu nerăbdare momentul în care putem continua cooperarea noastră excelentă în ceea ce privește tranziția ecologică și reformele pieței”, se spune în Declarația Comisarului UE pentru energie.