Se negociază un nou acord cu FMI: Guvernul Chicu aspiră la un împrumut de 550 milioane de dolari

0
975

Prim-ministrul Ion Chicu a avut miercuri o discuție cu echipa de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, în cadrul căreia au fost inițiate negocierile unui nou program cu FMI, la ședința online participând și guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

„Sprijinul financiar din partea FMI este esențial pentru Republica Moldova a cărei economie, în mod clar, a fost afectată de pandemia de COVID-19. Suntem gata să discutăm și să îndeplinim cele câteva puncte importante prevăzute în acordul de finanțare și să continuăm colaborarea. Mai ales că ultimul program cu FMI a fost îndeplinit cu succes”, a declarat premierul Chicu.

Timp de două săptămâni misiunea FMI urmează să poarte discuții cu autoritățile Republicii Moldova pe marginea unui program nou care se va desfășura în următorii trei ani (2020-2023). Acesta se va baza pe acțiuni de susținere a economiei, pe promovarea unei bune guvernări fiscale și financiare, consolidarea statului de drept, măsuri anticorupție și alte domenii.

Sprijinul financiar în cadrul programului se poate ridica la 550 milioane de dolari, partea cea mai mare din sumă urmând a fi utilizată drept suport bugetar iar o mică parte – pentru completarea rezervelor valutare.

În luna septembrie Memorandumul cu FMI urmează a fi discutat în cadrul bordului FMI.

FMI rămâne,astfel, un creditor esențial pentru Republica Moldova.  În luna Aprilie 2020 Consiliul de directori al Fondului a aprobat un credit de urgență pentru RM în sumă de cca 235.000.000 de dolari, care a fost acordat pentru suport bugetar în condițiile prognozelor de contractare economică. Acești bani au asigurat până în prezent achitarea la timp a salariilor și pensiilor de către Guvern în condițiile unei recesiuni economice severe și a neîndeplinirii veniturilor bugetului de stat.