Statele membre ale UE pregătesc creșteri ale bugetelor de apărare
Germania se pregătește să adopte măsuri majore pentru consolidarea capacităților sale de apărare, conform politico.eu și faz.net. Cancelarul desemnat Friedrich Merz a anunțat un plan prin care cheltuielile pentru apărare ce depășesc 1% din PIB vor fi exceptate de la restricțiile constituționale privind deficitul bugetar. Partidul SPD, care urmează să formeze o coaliție cu CDU/CSU, sprijină această inițiativă. Liderul SPD, Lars Klingbeil, a declarat că „investițiile într-o Europă sigură și puternică sunt poate cea mai importantă sarcină a generației mele politice.” Ministrul francez de Finanțe, Eric Lombard, a semnalat, de asemenea, intenția Franței de a crește bugetul pentru apărare, subliniind că „echilibrul mondial necesită un efort mai mare pentru a proteja pacea.” Italia ar putea beneficia semnificativ de noile planuri ale UE de majorare a bugetelor pentru apărare, estimându-se că între 20 și 30 de miliarde de euro ar putea fi alocați industriei sale de apărare, potrivit ilsole24ore.com.
Trump declanșează un nou război comercial global
Decizia președintelui Trump de a introduce tarife drastice pentru Canada, Mexic și China a declanșat un război comercial global, Beijingul și Ottawa răspunzând cu măsuri rapide de retorsiune, relatează theguardian.com și ft.com. China a impus taxe asupra produselor agricole americane, iar Canada a vizat importuri din SUA în valoare de 107 miliarde de dolari. Premierul canadian Justin Trudeau a condamnat măsura, calificând-o drept „stupidă” și avertizând asupra impactului negativ asupra locurilor de muncă americane și economiei canadiene. Liderii provinciali canadieni au criticat dur măsurile, iar premierul din Ontario, Doug Ford, a promis că SUA vor „simți consecințele.” Piețele globale au reacționat negativ, înregistrând scăderi semnificative, iar analiștii avertizează că tensiunile comerciale ar putea duce la recesiune.
Ucraina încearcă să restabilească relațiile cu SUA
După o întâlnire tensionată cu omologul său american la Washington, președintele Zelenski a dat semnale că este dispus să colaboreze mai strâns cu administrația Trump pentru a găsi o soluție la conflictul cu Rusia, relatează theguardian.com. Zelenski a propus un posibil plan de pace, incluzând eliberarea prizonierilor și interzicerea utilizării rachetelor cu rază lungă de acțiune împotriva infrastructurii civile și energetice. De asemenea, liderul ucrainean a reafirmat disponibilitatea de a permite accesul SUA la resursele minerale ale Ucrainei. Între timp, Washingtonul a suspendat livrările de muniție și echipamente militare către Ucraina, iar vicepreședintele Vance a declarat că administrația Trump rămâne interesată de un acord economic cu Kievul.
Haos în parlamentul Serbiei pe fondul acuzațiilor de corupție
Parlamentul Serbiei a fost scena unor proteste violente pe 4 martie, când parlamentarii opoziției au folosit fumigene și artificii pentru a bloca adoptarea unor noi legi propuse de guvernul demisionar, informează theguardian.com și politico.eu. Manifestațiile reflectă furia publică față de corupția guvernamentală și lipsa transparenței, mai ales după prăbușirea tragică a unei gări. Liderul opoziției, Radomir Lazović, a criticat vehement guvernul, afirmând că un cabinet demisionar nu ar trebui să propună legi, în timp ce președintele parlamentului, Ana Brnabić, a catalogat protestatarii drept „bandiți și teroriști.” Tulburările cresc presiunea asupra președintelui Aleksandar Vučić, care se confruntă cu cereri tot mai intense de organizare a unor alegeri anticipate.