Cazul moldovencei Carina Țurcan, manager de top în compania rusească Inter RAO, acuzată de serviciile secrete rusești de spionaj în favoarea Republicii Moldova, se apropie de finalizare. Pe parcursul anchetei judiciare au apărut informații, potrivit cărora în spatele acuzării s-ar fi aflat fostul lider separatist de la Tiraspol, Evghenii Șevciuc. Acesta s-ar fi răzbunat, astfel, pe Carina Țurcan că s-a opus achitării unui preț mai mare pentru gazele cumpărate de centrala electrică de la Cuciurgan.
Potrivit ziarului rusesc Kommersant, Judecătoria orășenească din Moscova a finalizat ancheta judiciară în cazul fostului manager superior al Inter RAO Carina Țurcan, acuzată de spionaj în favoare Moldovei și României.
Apărarea acesteia susține că acuzarea nu a reușit să ofere dovezi ale transferului secretelor energetice rusești către serviciile speciale moldovenești. Cazul în sine a apărut după conflictul dnei Turcan cu liderul de atunci al regiunii transnistrene, Evghenii Șevciuc. Șeful Inter RAO, Boris Kovalchuk, a depus mărturie în acest sens în instanță.
Potrivit Kommersant, în viitorul apropiat pe acest caz va fi adoptat un verdict. Unul dintre avocații Carinei Țurcan, șeful asociației pentru drepturile omului, Ivan Pavlov, a confirmat indirect aceste informații, fără a oferi date concrete, anunțând că o decizie finală în acest caz va fi luată înainte de sfârșitul anului.
Potrivit Kommersant, procuratura a terminat de prezentat dovezile sale la mijlocul lunii noiembrie, în doar trei sesiuni. Procurorii au invitat să depună mărturii doar cinci martori, inclusiv doi foști miniștri adjuncți ai energiei, un angajat al departamentului de securitate al Inter RAO și doi colegi ai doamnei Țurcan. La rândul său, apărarea și-a anunțat intenția de a interoga mai mulți martori, inclusiv un angajat al FSB, care ar fi martorul cheie în proces. Acesta, potrivit procuraturii, ar fi reușit să obțină atât „chestionarul pentru agenți” întocmit în 2004 de Serviciul de Informații și Securitate al Moldovei (SIS) pentru doamna Țurcan, cât și informațiile pe care SIS le-ar fi primit de la ea. În ciuda calității extrem de slabe, aceste „imagini electrografice” au devenit principala dovadă a vinovăției inculpatei. Avocatul Pavlov a subliniat că instanța a admis petiția pentru a cita un martor atât de valoros, cerând reprezentanților Procuraturii Generale să asigure înfățișarea sa la judecată, dar ofițerul de informații nu a venit. În același timp, a menționat avocatul, judecătorii nu au considerat necesar să apeleze mai mulți de ofițeri de rang înalt ai FSB, care de mai multe ori în mesajele lor au menționat activitățile de spionaj ale Carinei Turcan.
”Aceste acuzații complet nefondate pe care le-am numit „scrisori ticăloase” au fost atașate cazului, dar instanța nu a vrut să asculte autorii lor pentru a înțelege și a evalua sursele acestora ”, a spus Pavlov.
Șeful Inter RAO, Boris Kovalchuk, a venit personal în instanță, oferind mărturii foarte interesante care pot „arunca lumina asupra posibilelor motive ale intentării dosarului penal pe numele Carinei Țurcan. Kovalchuk a explicat că Țurcan era un „negociator” foarte eficient atunci când lucra în regiuni atât de „dificile” precum Moldova și regiunea transnistreană, unde este amplasată Centrala Electrică Moldovenească de la Cuciurgan , deținută de Inter RAO, care poate funcționa atât pe gaz, cât și pe cărbune. Centrala furnizează energie electrică Moldovei și folosește în ultimii ani gaze, care sunt, practic, achiziționate de la regiunea transnistreană, aceasta primindu-le aproape gratuit din Rusia. Datorită revânzării acestor gaze, inclusiv către centrala de la Cuciurgan, se formează o parte semnificativă din bugetul republicii separatiste. Este, altfel spus, vorba despre arhicunoscuta practică de vânzarea de către Moldova-Gaz (subdiviziunea transnistreană) a gazului primit de la Gazprom la prețuri mult mai mici decât în restul Republicii Moldova, banii achitați de consumatori neajungând la Moldova-Gaz ci în bugetul regiunii. De menționat că, drept urmare, din aceste neachitări Moldova-Gaz a acumulat datorii de peste șapte miliarde de dolari față de Gazprom.
După cum a explicat Kovalchuk, șeful de acum câțiva ani al PMR Evghenii șevciuc, a decis să mărească prețul pentru gazul pe care îl achiziționa centrala electrică. Carina Țurcan, care a negociat atât personal, cât și de la distanță, a refuzat însă, să plătească un preț mai mare în numele Inter RAO, motivând că o creștere a prețului ar duce imediat la sporirea costului electricității și în acest caz autoritățile moldovenei vor preferea să cumpere energie de la concurenții ucraineni. Drept urmare, Țurcan a decis să schimbe sursa de producere a electricității de la gaz la cărbune, care provenea din Ucraina. „Acest lucru a provocat furia președintelui Șevciuc, care a ordonat închiderea canalelor de aprovizionare cu cărbune. Drept răspuns, Carina Țurcan a oprit cu totul lucrările stației fiind declarată inamică a republicii”, a spus Ivan Pavlov. El crede că acest conflict ar fi un posibil fond al dosarului penal intentat doamnei Turcan la insistențele lui Șevciuc, care ar avea conexiuni extinse în serviciile speciale rusești. Komersant amintește că însuși Șevciuk, care a pierdut alegerile din 2016, a fugit din regiunea transnistreană, fiind ulterior condamnat la 16 ani de închisoare pentru delapidare, contrabandă etc. de milioane de dolari, iar acum trăiește în Rusia.
Ivan Pavlov a subliniat, de asemenea, că aproape niciunul din martorii pe care apărarea i-a cerut instanței să-i convoace, nu a apărut. Interesant este că instanța însăși a refuzat să asiste avocații în invitația lor, limitându-se pur și simplu la emiterea unei citații.
Instanța nu a considerat necesar să-l interogheze nici pe fostul ofițer de informații moldovean Alexandru Popescu, care ar fi întocmit și ar fi semnat așa numitul „chestionar al agentului”.
Însă avocații Carinei Țurcan l-au găsit pe acesta și l-au interogat singuri la Chișinău. Potrivit avocatului, Popescu a spus că nu o cunoaște pe inculpată și nu a întocmit niciun chestionar al acesteia.
Fostul angajat al SIS a spus că e gata să depună mărturie în fața instanței, oferind avocaților apărătorilor un model al scrisului său de mână pentru a fi comparat cu cel din probele prezentate de partea acuzării. Tribunalul Moscovei a adăugat la caz doar protocolul interviului său, întocmit de avocați, însă nu a desemnat și examinarea scrierii de mână. „Dintre cele 20 de petiții depuse de apărare, instanța a îndeplinit doar cinci, iar două dintre ele parțial”, a spus Pavlov.
Între timp, în cursul anchetei judiciare, concluziile făcute de expertul invitat de apărare au fost că o copie a „chestionarului agentului” ar fi putut fi făcută „printr-o metodă tehnică cu folosirea unui editor grafic”. Apropo, avocații Carinei Țurcan au reușit să găsească pe Internet formularul chestionarului agentului SIS al Republicii Moldova și l-au prezentat instanței, fapt care, potrivit lor, i-a surprins pe „oponenților lor procedurali” de la Parchetul General. Este interesant că „chestionarul agentului” folosit ca dovadă materială a ridicat întrebări serioase din partea traducătorului moldovean invitat în instanță, deoarece conține erori gramaticale și semne de fals. După cum a remarcat traducătorul, unele dintre datele Carinei Țurcan din acest chestionar sunt indicate la genul masculin. În plus, în locul de Transnistria, textul menționează abrevierea de RMN, (Republica Moldovenească Nistreană), deși oficialii moldoveni nu o folosesc, considerând că republica nerecunoscută este o parte inseparabilă a Republicii Moldova. Apărarea a mai menționat că fotografia din „chestionarul agentului” coincide în mod suspect cu cea care a fost făcută când Carina Țurcan și-a emis pașaportul biometric – la patru ani după întocmirea chestionarului.
Amintim că inculpata, Carina Țurcan este acuzată că ar fi oferit informații serviciului secret al Republicii Moldova cu privire la furnizarea de energie electrică din Rusia către unele regiuni ucrainene. Potrivit acuzării, astfel de informații, în special capacitatea și domeniul de aprovizionare, sunt un secret de stat.
Interesant este faptul că martorii apărării, veniți în instanță dintre colegii doamnei Țurcan au explicat că nu au acces la secretele de stat însă au avut astfel de informații – le-au discutat între ei la ședințele de lucru, în corespondență deschisă, fără să știe măcar că reprezintă secret de stat. În plus, informații despre aceste livrări către ucraineni au fost publicate chiar și în mass-media, unele dosare din articole fiind atașate la dosarul cazului.
Apărarea a prezentat instanței și concluzia lingvistului, care spune că mesajele care îi sunt atribuite Carinei Țurcan, coincid literal cu fragmente de scrisori secrete de la Ministerul Energiei. Ivan Pavlov susține că această circumstanță este un alibi pentru inculpată, deoarece rapoartele ar fi putut fi întocmite numai de acele persoane care au avut acces la aceste scrisori, iar doamna Turcan nu a fost printre ele din cauza lipsei de acces la secretele de stat. În computerul managerului de vârf al Inter RAO existau informații despre același subiect, dar în „rapoartele interceptate” frazele coincid cuvânt cu cuvânt cu formularea scrisorilor Ministerului Energiei, care, potrivit apărării, ridică problema căutării scurgerilor de date în rândul oficialilor care au avut acces la secretul de stat. Ivan Pavlov a menționat în mod special că clientul sa a dat întotdeauna mărturii detaliate și explicații despre toate aceste fapte și intenționează să le completeze înainte de începerea dezbaterii. „Suntem încrezători în nevinovăția ei și așteptăm cu nerăbdare o achitare, asupra căreia vom insista în dezbaterile părților”, a rezumat avocatul.