Furnizorii vor fi obligați prin lege să stocheze gaze pentru cel puțin două luni

0
478

Un proiect de modificare a Legii cu privire la gazele naturale, Legii cu privire la energetică, Codului penal a fost aprobat, astăzi, în prima lectură, comunică MOLDPRES.

Noile modificări vizează asigurarea cadrului normativ necesar pentru o gestionare eficace a unor eventuale situații excepționale în sectorul gazelor naturale și atenuarea consecințelor acestora.

Documentul prevede clarificarea sarcinilor și atribuțiilor autorităților implicate în gestionarea situațiilor excepționale în sectorul gazelor naturale.

De asemenea, se instituie cadrul juridic necesar pentru asigurarea transparenței pe piața angro a gazelor naturale, pentru a se exclude abuzurile sau acțiunile de manipulare. Totodată, se exclude echivocul în interpretare în legătură cu acțiunile ce pot fi considerate drept manipulare a pieței, în legătură cu obligațiile care revin participanților la piața gazelor naturale, care dețin informații privilegiate.

Proiectul propune, de asemenea, ca în legislația penală să fie definite expres două infracțiuni economice noi: manipularea pe piața gazelor naturale și utilizarea abuzivă a informațiilor privilegiate pe piața gazelor naturale.

În lege va fi stabilit clar că Guvernul este responsabil de asigurarea securității energetice a statului, inclusiv a sectorului aprovizionării cu gaze naturale.

În proiect este reglementată obligativitatea furnizorului de a stoca, în una din țările vecine, rezerve de gaze naturale, într-un volum suficient pentru o perioadă de două luni de iarnă. Pentru neonorarea acestei obligativități, furnizorii se vor alege cu sancțiuni.