Republica Moldova a primit chestionarul de aderare la UE

  0
  532

  Comisarul pentru vecinătate și extindere Olivér Várhelyi i-a înmânat vicepremierului, ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE a Republicii Moldova. Răspunsurile care vor fi oferite întrebărilor din acest chestionar vor reprezenta radiografia situației de moment din țara noastră, arătând nivelul de pregătire pentru aderarea la Uniunea Europeană și, în același timp, vor evidenția domeniile unde sunt necesare eforturi suplimentare, relatează MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.

  „Țara noastră își accelerează parcursul european. Am reiterat că suntem parte a Europei nu doar geografic, dar și prin identitatea pe care o purtăm, valorile pe care le împărtășim, prin limba română, limba oficială a UE pe care o vorbim și prin istoria comună pe care o avem”, a spus vicepremierul Nicu Popescu. 

  Șeful diplomației Republicii Moldova a accentuat că din momentul recepționării chestionarului urmează o perioadă de muncă intensă, menționând că instituțiile statului sunt pregătite pentru a furniza informațiile necesare în cel mai scurt timp. Totodată, oficialul moldovean a comunicat despre implicarea în procesul de completare a chestionarului nu doar a autorităților, ci și a societății civile având în vedere faptul că aderarea la Uniunea Europeană reprezintă un proiect de țară care vizează viitorul fiecărui cetățean. 

  „O dată în plus dorim să demonstrăm că suntem o țară în care democrația funcționează, reformele sunt posibile, procesele de transformare dau rezultate iar viitorul nostru european este ireversibil”, a adăugat ministrul Nicu Popescu.

  Președintele României Klaus Iohannis a salutat evenimentul, menționând pe contul său de Twitter că înmânarea de către Comisia Europeană a chestionarului de aderare este o etapă importantă a drumului european al Republicii Moldova, iar România îi este alături şi îi oferă tot sprijinul său.