Guvernul înăsprește politica fiscală, închide portițele pentru evaziune și speră la creșterea responsabilității civice a businessului

1
1625

După ce va termina cu Duty Free-urile, care sunt un paravan pentru contrabandă, Guvernul urmează să renunțe la tichetele de masă, va readuce TVA pentru sectorul HORECA la 20% dar va întreprinde și alte măsuri de înăsprire a politicii fiscale. În schimb, impozitul pe venit rămâne a fi la nivelul de 12% pentru toate categoriile de contribuabili iar programul Drumuri Bune II nu va fi sistat, fiind schimbate doar  principiile de selectare a localităților beneficiare.

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavriliță a susținut  marți o conferință de presă, în care   a prezentat rectificările la bugetul de stat pentru anul în curs și principalele direcții ale politicii fiscale pentru anul viitor.

Relațiile cu partenerii externi, restabilite în regim de urgență

Gavriliță a amintit cum legea salarizării, adoptată în grabă anul trecut, adoptată fără date exacte referitoare la angajații din sectorul bugetar, va costa bugetul cu peste un miliard de lei mai mult decât a fost planificat. De unde se vor găsi bani pentru a astupa această gaură?

”Pentru ca să putem plăti salariile și pensiile și cheltuielile sociale la timp și integral după cum am promis, m-am concentrat în această primă perioadă pe deblocarea asistenței externe, a relațiilor cu partenerii externi, am ajuns la un acord cu Fondul Monetar Internațional ca o precondiție pentru ca să primim acele resurse planificate pentru venituri la Bugetul Public Național.

Doamna ministru a spus însă, că pentru a asigura stabilitatea acestor plăți și ale altor cheltuieli bugetare prioritare vor trebui întreprinse   unele măsuri fiscale.

Impozitul pe venit rămâne la 12%, Drumuri Bune va continua iar subvențiile pentru agricultură vor fi alocate puțin altfel

Printre aceste măsuri nu se  regăsește și sporirea impozitului pe venit, stabilit anul trecut la nivelul de 12% pentru toți contribuabilii, indiferent de venit.

Veniturile BPN vor fi de 63,53 mld lei iar cheltuielile – de 69,458 mld lei. Printre cheltuielile prioritare, în afară de cele legate de salarizare, se vor regăsi și cele legate de îmbunătățirea sectorului de drumuri, renumitul ”Drumuri Bune II” care va primi cu 220 milioane de lei mai mult, ajungând astfel la 1,12 miliarde de lei. Se va schimba, însă, criteriile de alocare a acestor bani. ”Dacă anterior drumurile locale erau reparate din aceste mijloace în funcție de loialitatea primarilor față de guvernare, acum vom aplica alte criterii de selectare, ținând cont și de numărul celor ce vor beneficia de aceste drumuri”, a spus dna ministru.

Și Ministerul Agriculturii va beneficia de o alocare suplimentară de 97 milioane de lei dintre care 50 de milioane vor ajunge în Fondul de subvenționare a agriculturii. Subvențiile pentru agricultură se vor ridica la un nou nivel record de 950 de milioane de lei. Gavriliță spune că va fi modificat și regulamentul de acordare a subvențiilor astfel încât de acestea să beneficieze un număr cât mai mare de fermieri și nu doar marii producători agricoli.

Înăsprire a politicii fiscale, coordonată cu FMI

 Doamna ministru a prezentat și unele prevederi ale politicii fiscale pentru anul 2020, coordonate cu Fondul Monetar Internațional.

Începând cu 1 ianuarie, 2020 vor fi anulate scutirile pentru jocurile de noroc și pentru parteneriatele public-private, vor fi anulate tichetele de masă, va fi eliminată cota redusă de 10% la TVA pentru sectorul HORECA (Hotele-Restaurante-Catering), vor crește accizele la produsele de tutun, vor fi eliminate scutirile de impozite la produsele petroliere comercializate în zonele de control vamal.

Totodată, vor fi limitate vânzările neimpozabile în regim duty-free. Ppotrivit unui proiect de lege aprobat în prima lectură de Parlament, astfel de facilități vor fi aplicate doar pentru persoanele ce pleacă din țară pe cale maritimă sau aeriană. 

„Vom elimina unele consecințe ale amnistiei fiscale, în special în administrarea fiscală, cum ar fi interzicerea controalelor fiscale pentru perioada înainte de 1 ianuarie 2018. Această interdicție va fi ridicată”, a afirmat Gavrilița.

Ministrul a mai anunțat majorarea taxelor pentru poluarea de mediu, inclusiv creșterea cu 50 la sută a taxei la plastic.

O altă acțiune prevede că persoanele care au un venit lunar de 20 mii de lei nu vor mai beneficia de scutire personală.

”E timpul să conștientizăm importanța achitării impozitelor și taxelor”

Natalia Gavriliță consideră că, în pofida înăspririi politicii fiscale, inclusiv cea din sectorul  HORECA, evaziunea fiscală va putea fi ținută în frâu.

Ea spune că anume problemele care au existat în sector, în speță evaziunea fiscală, au stat la baza unor reduceri de taxe, inclusiv în sectorul HORECA însă trebuie să înțelegem că evaziunea fiscală este o infracțiune cu care trebuie să luptăm și în toate statele Serviciul Fiscal este un serviciu puternic  care asigură generarea veniturilor la buget. ”Trebuie să înțelegem foarte bine că din impozitele plătite se creează spațiul fiscal ca să ne putem permite plata salariilor, pensiilor, plăților sociale dar și investiții în infrastructură, care sunt absolut necesare pentru dezvoltarea țării”.

”Sunt gata să discut cu mediul de afaceri și o voi face în următoarele câteva luni înainte ca să adoptăm bugetul pentru anul 2020 pentru a înțelege unde sunt problemele care duc la o relație mai dificilă între Serviciul Fiscal și mediul de afaceri. Dar mediul de afaceri trebuie să înțeleagă  că plata impozitelor este o datorie care trebuie îndeplinită. Dacă ne uităm la amnistiile fiscale, la anumite scutiri, putem să vedem că, de fapt, acestea nu duc la o creștere prea mare a veniturilor. Din contră, o administrare fiscală mai eficientă conduce la sporirea acestor venituri. Și dacă agenții economici vor putea face evaziune fiscală, ei o vor face, indiferent de mărimea taxelor”, spune ministrul.

”Este timpul să avem o relație profesionistă, demnă între autorități și business bazată pe respectarea unor reguli predictibile între agentul economic și serviciul fiscal”, a conchis Natalia Gavriliță.

1 COMENTARIU

  1. Tichete de masă jos, impozite în domeniul RoReCa de 10% anulat și revenire la 20%, amenzile crescute, apoi cum acum dragi cetățeni vă simțiți cînd veți plăti mai bun pentru o pîine ori pentru o pizza ? vă place eliberarea statului din captivitate ?

Comments are closed.