Ion Sturza și-a vândut afacerea imobiliară din Cluj cu 40 milioane de dolari

0
1423

Omul de afaceri și ex-premier al Republicii Moldova Ion Sturza a finalizat vânzarea Liberty Technology Park, de 46.000 mp, din Cluj-Napoca, către americanii de la White Star Real Estate şi un fond de investiții al unei universități din SUA. Valoarea tranzacției e evaluată de Economica.net la circa 40 de milioane de euro.

Negocierile pentru finalizarea proiectului au durat un an. 

Potrivit Economica.net, cele două entități implicate în tranzacție au fost atrase și de terenul suplimentar de dezvoltat care le permite, practic, să dubleze suprafața construită a proiectului de birouri cu rezidențial și ceva spații de retail.

Suprafața totală a proiectului demarat în 2009 e de 46.000 mp, din care Fribourg Development, divizia de real estate a Fribourg Capital, deținut de Ion Sturza, a reabilitat, modernizat și dezvoltat cinci clădiri ale vechii fabrici de mobilă Libertatea cu 15 milioane de euro, rezultând o suprafață de 17.000 mp de birouri, săli de conferință, plus zone de leisure.

Gradul de ocupare a parcului tehnologic este de 100%, iar majoritatea chiriași sunt companii IT, precum Siemens, IBM, Halcyon Mobile, Altran, Iron Mountain Romania, Control Data Systems, Digital Ventures Development etc.

Potrivit www.profit.ro, achiziția Liberty din Cluj este prima tranzacție realizată de White Star Real Estate pe piața românească. Până acum, compania s-a ocupat de administrarea de proprietăți. În portofoliul său se află depozitele Logicor România, clădirea de birouri Lakeview (dezvoltată de AIG/Lincoln și deținută acum de NEPI Rockcastle), clădirea de birouri Charles de Gaulle Plaza și Victoria Center.