Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis miercuri 11 septembrie, să mențină rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 7,5 la sută anual. Fără modificări vor rămâne și valorile altor instrumente de politică monetară. Ratele de dobândă la creditele overnight vor fi în continuare de 10,5 la sută anual, iar la depozitele overnight de 4,5 la sută anual.
În luna august 2019, rata anuală a inflației a evoluat conform prognozei și a constituit 5,5 la sută, menținându-se pentru a patra lună consecutiv în intervalul de variație al țintei.
Potrivit guvernatorului BNM, Octavian Armașu, până la sfârșitul anului vor exista mai multe presiuni inflaționiste, care vor scoate rata inflație din coridorul de 5+- 1,5 la sută anual. Inflația va rămâne mare și în primele luni ale anului 2020.
În cadrul unei întâlniri cu membrii Clubului Presei Economice guvernatorul a menționat că până la finele anului inflația ar putea ajunge și la 8%.
”Din ce vedem pe piața produselor agroalimentare, probabil culturile de toamnă vor fi afectate, respectiv vom avea prețuri mai mari pe unele piețe”, a menționat Armașu.
Pentru a aduce rata în coridorul de 5+-1,5% el spune că vor fi utilizate instrumentele aflate la dispoziția BNM, principalul fiind rata de bază dar și cursul de schimb și rezervele obligatorii în calitate de instrumente secundare.
Astfel, Prognoza BNM cu privire la inflație rămâne valabilă, iar presiunile inflaționiste vor continua până la sfârșitul anului în curs. În anul 2020, se așteaptă o temperare a evoluției inflației ca rezultat al evoluției inferioare a prețurilor internaționale la produse alimentare și petrol și cererile externă și internă mai temperate comparativ cu prognozele anterioare.
Factorii dezinflaționiști vin mai mult din domeniul extern prin temperarea cererii agregate.
Este vorba despre războiul comercial dintre SUA și China, Brexit-ul dar și alte evenimente care vor genera fenomene de încetinire economică la nivel mondial fiind afectați și principalii parteneri economici ai Republicii Moldova. Aceste fenomene se vor răsfrânge și asupra cererii din interior prin reducerea remitențelor dar și printr-o posibilă reducere a exporturilor.
Plus la asta, anul viitor nu vor exista impulsuri noi, nu va exista o creștere a fondului de salarizare cum a fost în anul curent și deci, nu va exista un impuls inflaționist nici pe această direcție.
De aceea inflația anul viitor ar putea fi mai joasă decât s-a anticipat în ultima prognoză. Dacă anterior se anticipa o valoare de 6,7%, acum guvernatorul vorbește despre una care să se includă în coridorul de 5+-1,5% anual.