Ministrul Economiei accentuează: România este principalul importator de produse moldovenești: o cooperare strategică dovedită de cifre și fapte, nu doar de declarații

0
1290

Importurile României din Republica Moldova au depășit de câteva ori importurile de produse moldovenești ale Federației Ruse. Acest fapt îl accentuează un comunicat al Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) cu referire la datele Biroului Național de Statistică pe comerțul exterior pentru șapte luni ale anului 2020.

Potrivit comunicatului, importurile României din Republica Moldova au depășit de câteva ori importurile de produse moldovenești și ale altor parteneri strategici.

„România a devenit principalul importator de produse moldovenești, devansând astfel de câteva ori ceilalți parteneri strategici la acest capitol. Acest fapt vorbește despre o cooperare strategică dovedită de cifre și fapte, nu doar de declarații. În continuare, Ministerul Economiei și Infrastructurii își îndreaptă eforturile pe implementarea unei agende bilaterale complexe cu toți partenerii existenți, dar și pe extinderea cadrului de cooperare comercial-economică cu cât mai multe țări pentru a oferi producătorilor noștri acces la noi piețe de desfacere”, susține ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean.

În total, volumul exporturilor moldovenești în România în ianuarie-iulie 2020 a însumat 357,05 milioane dolari. În același timp, volumul importurilor din România a constituit 348,73 milioane dolari. Drept urmare, soldul comercial al Republicii Moldova cu România este unul pozitiv. Exportăm mai mult cu 8,32 milioane de dolari peste Prut decât importăm. România rămâne principalul partener comercial al Republicii Moldova noastre, atât la export, cât și la import, achiziționând în perioada de referință cel mai mare volum de produse moldovenești și ocupând locul 1 în ceea ce privește furnizarea de bunuri în Moldova.

În Federația Rusă exporturile s-au cifrat la 137,49 milioane de dolari, iar exportul produselor rusești pe piața moldovenească  a însumat 337,61 milioane de dolari. În raportul cu Rusia soldul comercial este în defavoarea Republicii Moldova cu 200 milioane de dolari.

Cel de-al treilea partener comercial al țării noastre și al doilea din top 10 țări UE este Italia, pe piața căreia, în perioada de referință au fost exportate produse moldovenești în valoare de 124,2 milioane de dolari și de unde au fost importate mărfuri  în valoare de 192,7 milioane de dolari. Printre principalele țări europene, pe care țara noastră își exportă produsele mai sunt Germania, Polonia, Cehia, Spania, Grecia, Bulgaria, Franța, Olanda.

În primele șapte luni ale anului, pe piața belarusă, au fost exportate mărfuri în valoare de 37,9 milioane dolari și importate în valoare de 56,5 milioane dolari. Pe piața ucraineană au fost exportate mărfuri în sumă de 33,7 milioane dolari și importate în sumă de 276,3 milioane de dolari. Astfel, cu Ucraina este înregistrat un sold comercial negativ în valoare de 242,6 milioane lei, mai mare chiar și față de cel cu Federația Rusă.

Totuși, de departe cel mai mare sold negativ Republica Moldova îl are cu China. Valoare mărfurilor importate din această țară depășește valoarea exporturilor moldovenești pe piața chineză cu 315,3 milioane de dolari.