Potrivit unui comunicat al companiei moldo-ruse, în premieră a început înmagazinarea gazelor naturale în Ucraina prin intermediul tronsonului transbalcanic.
Potrivit serviciului relații publice al SA „Moldovagaz”, zilnic se vor transporta de la 1,5 până la trei milioane metri cubi de gaze naturale pentru stocarea acestora în depozitele subterane pentru a fi consumate în perioadă rece a anului.
În total, în lunile octombrie și noiembrie se preconizează a fi stocate 100 milioane metri cubi de gaze.
În funcție de necesitate, carburantul vor fi furnizați consumatorilor Moldovagaz în perioada decembrie 2020-februarie 2021.
Amintim că, potrivit tendințelor din ultimii ani, consumul total al Republicii Moldova (malul drept al Nistrului) constituie circa un miliard de metri cubi anual. Peste 80% din acest volum se referă la perioada rece a anului.
Potrivit lui Vadim Ceban, director general Moldovagaz, este vorba despre o tranzacție comercială, or prețul de cumpărare a gazelor de la GazProm la moment este destul de bun iar în iarna ce vine el ar putea crește. Totodată, potrivit directorului companiei, aceste stocuri reprezintă și o asigurare pentru o eventuală nouă criză dintre Naftogaz-ul ucrianean și Gazpromul rusesc. Totuși, Ceban crede că un astfel de scenariu este puțin probabil or contractul dintre cele două companii, încheiat anul trecut, mai este în vigoare încă patru ani.
Directorul nu exclude că Moldovagaz va procura gaze și de la alți operatori în funcție de preț.
Contractul actual al Moldovagaz cu Gazprom expiră la finele anului curent iar la sfârșitul lunii octombrie în Republica Moldova urmează să intre în vigoare Pachetul trei energetic, care liberalizează piața gazelor.
Ulterior, în lanțul aprovizionării cu gaze naturale vor exista trei verigi: furnizorul, transportatorul și distribuitorul. Furnizor ar putea fi oricine, inclusiv Gazprom (Rusia), Transgaz (România) sau unii traderi, care să aducă gazele până la hotarul cu Republica Moldova. Deocamdată se prefigurează doi transportatori: Moldovatransgaz (MoldovaGaz) și Vestmoldtransgaz (Transgaz), care ar putea importa gaze dinspre România prin conducta construită recent. Rețelele de distribuție către consumatorii finali ce aparțin MoldovaGaz vor fi gestionate de o întreprindere separată de compania mamă.
Liberalizarea presupune că atât transportatorii, cât și distribuitorii trebuie să-și pună la dispoziție conductele pentru furnizori, fie ei din Rusia sau România, fie din alte state conectate la sistem, care vor fi aleși de consumatorul final.
Potrivit lui Vadim Ceban, compania sa este pregătită să aplice prevederile Pachetului trei energetic și să pună rețelele de distribuție la dispoziția tuturor furnizorilor.
„Acum piața regională a gazelor se dezvoltă destul de dinamic, acesta fiind un lucru benefic pentru toți. Noi suntem gata să concurăm pe această piață și să oferim cel mai bun preț. Așa simplu nu vom ceda piața”, declara anterior Ceban pentru GAZETA de Chișinău.
Totodată, el spune că țeava Iași-Chișinău, finalizată în august și urmează a asigura Republica Moldova cu gaze alternative, altele decât cele de la Gazprom de unde se cumpără acum 100% din necesitatea Republicii Moldova, ar putea fi folosită și în regim invers. Altfel spus, prin conducta Iași-Chișinău construită pentru a reduce dependența Republicii Moldova de gazele rusești, acestea din urmă ar putea ajunge pe piața românească, dacă vor avea un preț mai competitiv.