Moldovagaz a încheiat anul trecut cu pierderi de 677 milioane de lei

0
679
Potrivit serviciului relații publice al companiei Moldovagaz, aceasta a încheiat anul 2020 cu un rezultat financiar negativ în mărime de 676,8 milioane de lei. Raportul financiar corespunzător a fost aprobat la Adunarea generală ordinară anuală a acționarilor companiei.
Cifra totală a pierderilor se datorează mai multor factori majori. Astfel, 151,2 milioane de lei reprezintă pierderile din achitarea serviciilor de transport a gazelor naturale. Acestea au fost formate pe fundalul creșterii la începutul anului 2020 a tarifului de transport a gazelor de la 32,32 la 256,67 lei pentru o mie de metri cubi, în timp ce tarifele reglementate pentru gazele naturale pentru consumatorii finali au fost adoptate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică la începutul lunii noiembrie a anului trecut.
 
La fel, 130,6 milioane de lei reprezentă devierile tarifare negative (diferența dintre prețul efectiv de achiziție și cel inclus în tarif), formate în anul trecut. O altă componentă a pierderilor în sumă de 365,5 milioane de lei este condiționată de crearea rezervelor pentru stingerea creanțelor neperformante, conform legislației moldovenești și standardelor internaționale de contabilitate. Restul pierderilor în valoare de peste 33 de milioane de lei s-au format din cauza abaterilor în costul serviciilor de distribuție a gazelor, precum și altor cheltuieli.
 
Printre alte aspecte de pe ordinea de zi a Adunării generale a acționarilor a fost aprobarea noii versiuni a statutului SA „Moldovagaz”, care a fost adus în conformitate cu legislația modificată. Aceasta vizează transferul funcției de prestare a serviciilor de ținere a Registrului întreprinderi de la un registrator independent către Depozitarul Central Unificat, precum și extinderea drepturilor acționarilor.
În plus, este permisă organizarea adunărilor generale ale acționarilor prin folosirea mijloacelor electronice de comunicare, precum și într-o formă mixtă, cu prezența fizică a reprezentanților acestora. În același timp, au fost aprobate candidaturile a șase membri ai Consiliului de observatori al SA „Moldovagaz”.
SA „Moldovagaz” a fost fondată în anul 1999. SAP ”Gazprom” deține 50% din acțiuni, Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova 35,33% iar Comitetul de gestionare a patrimoniului din Transnistria 13,44%. Alte persoanele fizice și juridice dețin 1,23% din capitalul social al întreprinderii.