Programul Transnațional Dunărea 2014-2020 a lansat un apel suplimentar de propuneri de proiecte

0
350

Autoritatea de Management a Programului Transnațional Dunărea 2014-2020 (PTD) a lansat, acum o săptămână, un apel suplimentar de propuneri de proiecte pentru partenerii din Republica Moldova și Ucraina, în cadrul căruia vor fi selectate și implementate câte 3 proiecte transnaționale în fiecare țară în perioada martie 2022 – iunie 2023, informează, pe site-ul său, Ministerul Finanțelor. 

Proiectele vor sprijini cooperarea dintre administrațiile publice la nivel național, regional și local și vor  spori capacitatea instituțională a părților interesate din țările Instrumentului European de Vecinătate (IEV) de a dezvolta și implementa proiecte transnaționale în Regiunea Dunării în domeniile tematice ale Programului Transnațional Dunărea 2021-2027. Acest apel se va concentra pe Obiectivul specific 4.1 Îmbunătățirea capacităților instituționale de abordare a provocărilor majore ale societății.

Bugetul maxim alocat din fondul IEV pentru Republica Moldova în acest apel este de 2,33 milioane Euro. Nu este stabilit un buget maxim per partener de proiect, bugetul trebuie să fie justificat de activitățile propuse în cadrul proiectului.

Fiecare proiect transnațional va include cel puțin doi parteneri de proiect, dintre care partenerul lider va fi dintr-un stat membru al UE din zona programului DTP și unul din Republica Moldova. În plus, parteneriatul poate include până la doi parteneri din țările finanțate prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR) și până la patru parteneri din Republica Moldova. Într-un proiect pot participa cel mult trei parteneri FEDR și cinci parteneri IEV.

În cadrul proiectelor finanțate prin intermediul Programului Transnațional Dunărea nu se acordă pre-finanțare, ceea ce înseamnă că partenerii de proiect trebuie să dispună de resurse financiare proprii pentru finanțarea activităților de proiect în primele luni. Partenerii de proiect contribuie cu 15% co-finanțare din costul total al proiectului.

Partenerii din Republica Moldova pot depune propuneri de proiecte în cadrul apelului suplimentar până la data de 10 martie 2022. Formularul completat al propunerii de proiect se va depune la Secretariatul Comun al Programului Transnațional Dunărea 2014-2020 prin intermediul sistemului electronic de monitorizare a programului (eMS) până la ora 15:00, ora Europei Centrale, pe 10 martie 2022. Entitățile eligibile pentru participare în acest apel sunt instituții publice/autorități locale, regionale, naționale, organizații non-profit, organizații internaționale,  etc.

Detalii despre apelul lansat le găsiți la: https://www.interreg-danube.eu/calls/calls-for-proposals/eni-call-for-proposals-2022 

Notă: Programul Transnațional Dunărea 2014–2020 are un buget total de 262.989.835,60 EUR, inclusiv 5 mln. EUR alocate din fondurile Instrumentului European de Vecinătate (IEV) pentru Republica Moldova. La program participă 14 țări: Austria, Bosnia si Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Germania, Romania, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova, și Ucraina; cofinanțarea minimă este de 15%.