Centrul de consultanță Business Consulting Institute din Chișinău, în calitate de lider de proiect a semnat în toamna acestui an un contract de parteneriat cu Centrul Regional pentru Integrare Socială Nord-Est din România și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași în vederea implementării proiectului ”Acces direct la studenți” finanțat din fonduri europene. În perioada 6-7 octombrie, la Iași s-a desfășurat prima ședință de lucru cu participarea celor trei entități partenere.
Proiectul își propune sporirea accesului la programe educaționale de calitate prin cooperarea dintre instituțiile de învățământ de pe cele două maluri ale Prutului și suportul a 600 de elevi din învățământul terțiar non-universitar din Republica Moldova în vederea dezvoltării socio-profesionale a acestora.
Altfel spus, proiectul urmează să convingă absolvenții colegiilor cu profil tehnic din Republica Moldova să-și continue studiile la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași.
Această alegere ar spori considerabil șansele tinerilor de a-și construi cariere în domeniul ingineriei, cu un impact major și asupra îmbunătățirii calității vieții lor.
Pe parcursul desfășurării, proiectul își propune să stimuleze tinerii din colegiile și centrele de excelență din Republica Moldova să valorifice oportunitățile oferite de Universitatea Tehnică din Iași.
Tinerii vor putea fi familiarizați cu oferta educațională a facultăților și vor putea beneficia de servicii de informare, îndrumare și consiliere pentru alegerea facultății.
Ei vor putea participa la activități precum prezentări de programe de licență și master pentru diferite specializări, cursuri deschise, vizite ghidate în sălile de clasă, sălile de lectură și laboratoarele facultății, discuții cu profesorii, studenții facultății, expoziții, conferințe și ateliere. În plus, aceștia vor putea obține informații despre stilul de viață al studentului la Universitate în timpul unei întâlniri informale despre „Viața de student la Universitate”.
Implementarea proiectului prevede acțiuni comune care implică organizații din ambele părți ale Prutului. Partenerii sunt universități și ONG-uri din Republica Moldova și România, iar beneficiarii sunt opt instituții cu responsabilități regionale și naționale în domeniul educației. În acest context, proiectul își propune informarea „la fața locului” a unui număr de 320 de tineri din clasele terminale ale Centrelor de Excelență și ale Colegiilor Tehnice moldovenești despre beneficiile studierii în România și oportunitățile de dezvoltare a carierei în inginerie.
Într-un final, proiectul își propune să creeze relații pe termen lung axate pe cooperare, coordonare, transfer de cunoștințe și interoperabilitate între corespondentul român și corespondentul moldovean în ce privește îndeplinirea sarcinilor și îmbunătățirea calității vieții prin educație.
Bugetul total al proiectului este de 442530 Euro dintre care contribuția Uniunii Europene reprezintă 398.277 Euro. Perioada de implementare este de un an și jumătate el urmând să se încheie în decembrie, 2021.